Yleispraktiikka

Yleispraktiikkaan kuuluvat ennaltaehkäisevä terveydenhuolto, tunnistusmerkintä eli mikrosirun laitto, hammashoito, sterilaatio- ja kastraatioleikkaukset, silmä-, korva- ja ihosairauksien sekä anaalirauhasongelmien hoito. Lisäksi yleispraktiikkaan kuuluvat eutanasia sekä erilaiset ensiapua vaativat tapaukset.

Ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ovat koirien ja kissojen rokotukset sekä terveystarkastukset. Rokotukset olisi suotavaa antaa vain terveille lemmikeille.

Tunnistusmerkintä tulee olla kaikilla ulkomaille matkustavilla sekä näyttelyihin tai kilpailuihin osallistuvilla koirila ja kissoilla. Myös ulkomaille matkustavat fretit tulee olla tunnistusmerkitty. Tunnistusmerkintä on hyödyllinen myös lemmikin katoamisen varalta.

Hammashoito käsittää hampaiden puhdistuksen sekä tarvittaessa hyvin huonokuntoisten hampaiden tai jumiutuneiden maitohampaiden poiston. Suun terveys on lemmikin elämänlaatuun vaikuttava tekijä, josta kannattaa pitää hyvää huolta!

Silmätulehdus on yksi yleisimpiä silmäsairauksia, ja sitä epäiltäessä on lemmikki syytä viedä ajoissa eläinlääkärin vastaanotolle.

Korvatulehduksen oireita ovat pään ravistelu, korvien raapiminen, lemmikin kulkeminen pää kallellaan, punoittava ja turvonnut korvakäytävä ja/tai erite korvakäytävässä. Eläinlääkäri tutkii korvat ja tekee tarvittavat jatkotutkimukset syyn ja sopivan hoidon varmistamiseksi.

Eläinlääkärin apu voi olla tarpeen myös silloin, jos lemmikki on syönyt myrkyllistä ainetta, käärme on purrut sitä, lemmikillä on lämpöhalvaus tai se on loukannut itsensä. Omistajan antama asianmukainen ensiapu ennen eläinlääkäriin pääsyä voi nopeuttaa lemmikin toipumista.