Siirry sisältöön

Myrkytykset

Suklaamyrkytys

Suklaan syöminen voi olla lemmikille hyvin vaarallista, sillä suklaan sisältämä teobromiini on myrkyllistä koirille ja kissoille. Suklaan makea ja rasvainen maku on koirille mieluisa. Kissat harvemmin pitävät suklaasta, joten suklaamyrkytystä tavataan kissoilla vain erittäin harvoin.

Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus on ja sitä myrkyllisempää se on lemmikille. Koiralle myrkytysoireita aiheuttava annos teobromiinia on yleensä noin 20 mg / kg, mutta teobromiinin sietokyky on kuitenkin yksilöllistä. Karkeasti voidaan sanoa, että myrkytysoireita aiheuttaa suklaan syöminen annoksella 10–15 g / kg maitosuklaata tai noin 4 g / kg tummaa suklaata. 10 kg painava koira voi siis saada myrkytysoireita, jos se syö 100 g maitosuklaata tai 40 g tummaa suklaata. Tästä kolminkertainen määrä on lemmikille jo henkeä uhkaavaa. Teobromiinia on myös mm. kaakaossa.

Suklaamyrkytyksen oireita ovat tyypillisesti ylivilkkaus ja rauhattomuus, oksentelu, ripuli, vatsakipu, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, sydämen rytmihäiriöt ja pahimmillaan kouristukset. Oireet ilmaantuvat yleensä 224 tunnin kuluessa suklaan syömisestä. Suklaamyrkytyksen hoitona on oksennutus, jos se voidaan tehdä korkeintaan kahden tunnin kuluessa suklaan syömisestä sekä lääkehiilen anto ja eläimen nesteytys sekä oireidenmukainen tukihoito.

Mikäli lemmikkisi on syönyt suklaata, ota mahdollisimman pian yhteyttä eläinlääkäriin, ja yritä selvittää syödyn suklaan määrä sekä suklaan kaakaopitoisuus.

Ksylitolimyrkytys

Ksylitoli voi aiheuttaa koiralle vaarallisen myrkytyksen jo melko pienellä annoksella. Ksylitolin syöminen laskee voimakkaasti koiran verensokeria. Verensokerin laskun aiheuttamat oireet alkavat yleensä 10-60 minuutin kuluessa ksylitolin syömisestä. Oireita ovat muun muassa oksentelu, väsymys, heikkous ja tärinä. Verensokerin laskiessa vaarallisen alas koira voi kouristella ja pahimmillaan menehtyä. Ksylitolin syöminen voi myös aiheuttaa koiralle maksavaurion, joka kehittyy yleensä 1-3 vuorokauden sisällä.

Ksylitolin sietokyky on yksilöllistä, mutta 10 kiloiselle koiralle oireita voi aiheuttaa jo yhden tai kahden ksylitol-pastillin tai purukumityynyn syöminen. Mikäli syöty ksylitolin määrä on tästä viisinkertainen, vaarana on vakava myrkytys ja maksavaurio. Ksylitolimyrkytyksen hoitona on oksettaminen, jos se voidaan tehdä ennen oireiden ilmaantumista. Eläinlääkärissä koiran verensokeria ja maksa-arvoja seurataan verikokein. Lemmikki saa tarvittaessa glukoosia suonensisäisesti, sekä muuta tarvitsemaansa tukihoitoa.

Mikäli koira on syönyt ksylitolia sisältävää purukumia, pastilleja tai muuta ksylitol-tuotetta, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, ja pyri selvittämään syödyn ksylitolin määrä.