Kissan halvaus eli pareesi tai paralyysi on tila, jossa eläimen kyky liikkua tai hallita tiettyjä kehon osia heikentyy tai katoaa kokonaan. Kissan halvaus voi vaikuttaa yhteen raajaan, useampiin raajoihin tai koko vartaloon.
Kissan halvaus voi johtua monista eri syistä, aina fyysisistä vammoista ja sairauksista geneettisiin tekijöihin. Halvaus ei aina tarkoita elinikäistä oiretta; joskus se on väliaikainen tila, joka voidaan hoitaa tehokkaasti varhaisella tunnistamisella ja hoidolla.
Soita päivystykseen 0600 17178
(Päivystyspuhelun hinta 2,01 €/min+ pvm/mpm)
Halvauksen oireet kissalla
Kissan halvaus voi esiintyä eri tavoin riippuen siitä, mikä kehon alue on vahingoittunut ja kuinka vakava vaurio on. Tyypillisiä halvaukseen liittyviä oireita ovat:
- Liikuntakyvyn heikkeneminen tai puuttuminen: Kissa ei pysty liikuttamaan normaalisti yhtä tai useampaa raajaa.
- Muuttunut asento tai liikkumistapa: Jalkojen heikkoudesta kärsivä kissa voi liikkua epänormaalisti ollen kyyryssä ja liike on huojuvaa. Halvaantunut kissa raahaa halvaantunutta raajaa.
- Kivun merkit: Halvausoireisiin voi liittyä kipua, jota kissa voi ilmaista maukumalla tai osoittamalla epämukavuutta.
- Raajojen heijasteiden puuttuminen: Osaan halvausoireita voi liittyä raajojen heijasteiden heikentymistä tai puuttumista
- Rakon ja suolen hallinta: Halvauksen seurauksena kissalla voi olla vaikeuksia kontrolloida virtsaamista tai ulostamista.
Syitä kissan halvaantumiseen
Kissan halvauksen syyt vaihtelevat ulkoisista vammoista sisäisiin sairauksiin:
- Selkäytimen vammat: Välilevytyrä, kasvainsairaudet, kehityshäiriöt ja murtumat voi aiheuttaa selkäytimen puristusta ja täten aiheuttaa halvausoireita.
- Ääreishermoston sairaudet: Hermojen vaurioituminen tai niiden toiminnan häiriintyminen voi aiheuttaa vaikeita halvausoireita.
- Veritulppa: Kissoilla veritulppa voi tukkia verisuonen ja estää verenkierron, mikä johtaa halvaantumiseen. Yksi yleisimmistä veritulpan esiintymiskohdista kissoilla on lonkkavaltimon haarautumiskohta.
- Aivoverenkiertohäiriö: Aivoihin kohdistuva verenkiertohäiriö voi aiheuttaa neurologisia oireita, kuten toispuoleista halvaantumista.
- Perinnölliset sairaudet: Joillakin kissoilla saattaa esiintyä perinnöllisiä neurologisia sairauksia, jotka vaikuttavat liikkumiskykyyn.
- Tulehdus ja infektiot: Autoimmuunisairaudet, virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa hermostollisia oireita, jotka voivat johtaa halvausoireisiin.
Kissan halvausoireiden tunnistaminen
Kissan terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää huomata mahdolliset muutokset sen liikkumiskyvyssä. On hyvä muistaa, että kissat peittelevät usein kipua ja sairautta, joten pienetkin muutokset voivat olla merkki ongelmista.
Ensioireet
Usein ensimmäiset halvaukseen viittaavat merkit ilmenevät kissan liikkumisessa. Omistaja voi huomata, että kissa:
- Kompuroi tai sen kävely on ontuvaa
- Vetää yhtä tassuaan oudosti liikkuessaan
- Menettää tasapainoa yllättäen ja kaatuu
Lisäksi kissa voi leikkiä aiempaa vähemmän, jos liikkuminen on kivuliasta, tai valita yllättäviä nukkuma-asentoja tukemaan kehoaan paremmin. Halvaus voi myös vaikeuttaa virtsan tai ulosteen hallintaa.
Milloin huolestua?
Jos havaitset useita edellä mainittuja oireita tai merkittävän muutoksen kissan käyttäytymisessä, on tärkeää reagoida nopeasti. Lieväkin ontuminen oireilu kannattaa tarkistuttaa eläinlääkärillä, jos se ei parane muutamassa päivässä.
Ensiapu halvauksen sattuessa
Jos kissalla ilmenee halvausoireita, on tärkeää hakeutua eläinlääkäriin. Toimia rauhallisesti ja turvaa kissan hyvinvointi. Vältä kissan ylimääräistä liikuttelua. Kipulääkkeitä on syytä välttää, ilman eläinlääkärin konsultaatiota.
Soita päivystykseen 0600 17178
(Päivystyspuhelun hinta 2,01 €/min+ pvm/mpm)
Pitkäaikainen hoito ja kuntoutus
Diagnoosista riippuen halvauksesta toipuminen voi olla pitkä prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä, huolellista suunnittelua ja tiivistä yhteistyötä ammattilaisten kanssa. Fysioterapia on keskeinen osa kuntoutusta, ja sen lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa erilaisia lääkityksiä.
Kissan sairaudet: Säännölliset tarkastukset ennaltaehkäisyn tukena
Säännölliset terveystarkastukset, rokotukset ja päivittäinen kissan tarkkailu voivat auttaa tunnistamaan ongelmia ajoissa. Valppaalla seurannalla voit tehdä paljon kissan terveyden hyväksi.