Siirry sisältöön

Hammashoito

Suun tulehdukset ovat koirilla ja kissoilla hyvin yleisiä, niistä kärsii jopa yli 70 % lemmikeistä elämänsä aikana. Hyvällä kotihoidolla ja anestesiassa tehtävällä hammaskivenpuhdistuksella voidaan kuitenkin pitää lemmikin suu ja hampaat terveenä!

Aistissa teemme kaikki hammashoidot inhalaatioanestesiassa, jota valvoo kokenut hoitaja. Teemme hammaskivenpuhdistuksia, hampaiston röntgenkuvauksia ja sekä maitohampaiden, että pysyvien hampaiden kirurgisia poistoja.

Ientulehdus

Ientulehdusta on sekä kissoilla, että koirilla. Sen oireita ovat ienten punoitus, turvotus ja verenvuoto.

Ientulehdus paranee nukutuksessa tehtävällä hammaskivenpuhdistuksella, jossa putsataan myös ientaskut

Parodontiitti

Parodontiitti on tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy tyypillisesti koirilla, mutta myös kissoilla. Siinä hampaan tukikudos tulehtuu, ja riittävän pitkälle edetessään parodontiitti aiheuttaa luukatoa hampaan juuria ympäröivään leukaluuhun.

Parodontiitin oireita ovat ientulehdusoireiden lisäksi paha haju suusta, ienten vetäytyminen, sekä tulehduksen edetessä riittävän pitkälle, hampaiden heiluminen ja kipu. Alkuvaiheessa oireet voivat olla lieviä, mutta riittävän pitkälle edetessään parodontiitti voi pahimmillaan luukadon myötä johtaa jopa leukaluun murtumaan etenkin pienillä koirilla. Suussa oleva voimakas tulehdus voi johtaa myös bakteerien leviämiseen verenkierron mukana muualle elimistöön.

Parodontiittihampaat poistetaan kirurgisesti yleisanestesiassa.

Kissojen hammassyöpymät

Kissojen hammassyöpymät (TR eli tooth resorption) ovat kissoilla erittäin yleisiä, ja aiheuttavat edetessään kipua. Useimmiten hammassyöpymät alkavat ikenen alapuolelta, ja ovat silmälle näkymättömissä.

Alkuvaiheen muutokset ovat yleensä kivuttomia. Kun muutokset etenevät hampaan kruunuun eli näkyvään osaan, ne aiheuttavat hampaan pinnalle ikään kuin kuopan. Hampaan kiille ja hammasluu kuluvat pois ja hampaan ydin paljastuu. Yleensä ien kasvaa peittämään muutoksia, mutta näin pitkälle edenneet muutokset aiheuttavat kissalle kipua.

Hammassyöpymien hoitona on riittävän pitkälle syöpyneiden hampaiden poisto yleisanestesiassa.

Hammasmurtumat

Hammasmurtumat ovat koirilla melko yleisiä, ja niitä esiintyy kissoillakin. Koirilla hammasmurtuvat johtuvat usein jonkin kovan esineen tai luun pureskelemisesta tai törmäyksestä. Kissojen hammasmurtumat johtuvat useimmiten putoamisesta. Usein hampaan kruunu eli näkyvä osa murtuu, mutta joskus murtuma voi sijaita ienrajan alapuolella.

Hammasmurtumat luokitellaan komplisoitumattomiin ja komplisoituihin murtumiin. Komplisoitumassa hammasmurtumassa murtuma ei ylety hampaan ytimeen asti. Komplisoituneessa hammasmurtumassa hampaan kruunusta lohkeaa niin suuri pala, että hampaan ydin paljastuu.

Kaikki hammasmurtumat kannattaa aina röntgenkuvata, jotta murtuman laajuus selviää, ja jotta nähdään myös ienrajan alapuoliset mahdolliset murtumat. Ytimeen asti lohjenneet hampaat ovat yleensä kipeitä, ja ne tulee poistaa kirurgisesti.

Maitohampaat

Pennuilla maitohampaat saattavat jäädä irtoamatta, jolloin yleensä on aiheellista poistaa ne kirurgisesti. Pysyvät hampaat saattavat kasvaa virheasentoon, jos maitohampaat estävät niiden kasvun oikeaan asentoon. Tämä voi aiheuttaa purentavian.

Myös murtuneet maitohampaat tulee poistaa, jotta niiden avoimen ydinkanavan kautta ei pääse bakteereita suuhun tai verenkierron kautta muualle elimistöön.