Siirry sisältöön

Kyyn pureman hoito

Kyyn purema aiheuttaa lemmikille voimakasta kipua, ja yleensä puremakohta turpoaa voimakkaasti. Usein puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan. Kyyn myrkyn määrässä ja toksisuudessa on suuria vaihteluita.

Jos kyyn nähdään purevan, tulee lemmikki pitää mahdollisimman liikkumattomana myrkyn leviämisen hidastamiseksi. Pureman saanut eläin tulee aina viedä välittömästi eläinlääkäriin jatkohoitoon. Älä anna lemmikille kyytabletteja, jos sillä ei ole hengitysvaikeuksia aiheuttavaa voimakasta turvotusta pään tai kaulan alueella. Pahimmillaan kyytabletit lisäävät riskiä munuaisvaurioille.

Kyynpureman hoito on eläimen suonensisäinen nesteytys sekä riittävä opioidikipulääkitys ja veriarvojen seuranta. Eläinsairaala Aistissa käytössämme on myös kyyn vastamyrkky. Potilas jää Aistiin hoitoon sairaalaosastolle, sillä neste- ja kivunhoitoa tarvitaan yleensä 1-3 vuorokauden ajan.

Soita päivystykseen 0600 17178

(Päivystyspuhelun hinta 2,01 €/min+ pvm/mpm)

Näin toimit kyyn purressa koiraa tai kissaa

Kun tietää, miten toimia kyyn pureman sattuessa, voi välttyä ikäviltä seurauksilta ja varmistaa, että yhteiset ulkoiluhetket jäävät edelleen mukaviksi kokemuksiksi.

Kyyn pureman oireet lemmikeillä

Kun lemmikki kohtaa kyyn, on tärkeää tunnistaa mahdollisen pureman oireet ajoissa. Vaikka kaikki koirat ja kissat eivät reagoi kyyn puremaan yhtä voimakkaasti, ensioireet ovat yleensä melko yhteneväiset.

Ensimerkit kyyn puremasta

Ensimmäisiä havaittavia merkkejä kyyn puremasta ovat turvotus ja kipu, jotka keskittyvät yleensä puremakohtaan. Se, mihin kyy, voi olla hyvin turvonnut ja koira saattaa vinkua kosketuksesta. Puremakohdassa on ajoittain havaittavissa myös kaksi pientä hampaan jälkeä noin 0,5-1cm päässä toisistaan. Lisäksi lemmikin käytösmuutokset, kuten levottomuus tai jopa apeus, voivat viestiä jotakin olevan vialla.

Kyyn pureman oireet lemmikeillä

Jos kyyn purenta jää hoitamatta tai lemmikki saa myrkkypitoisen pureman, voi tilanne kehittyä vakavammaksi. Tämä voi johtaa verenkiertohäiriöihin, jotka ilmenevät esimerkiksi nopeutuneena sydämen sykkeenä ja yleisenä heikkoutena. Hengitysoireet voivat myös ilmetä, jolloin lemmikki saattaa hengittää raskaasti tai vinkuen.

Jokainen lemmikki on kuitenkin yksilö, ja oireiden esiintyminen voi vaihdella. Joskus oireet voivat olla niin vähäisiä, että niitä ei huomaa heti, mutta niiden havaitseminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on kriittisen tärkeää. 

Kissan ja koiran kyyn pureman ennaltaehkäisy

Vaikka kyyn pureman mahdollisuutta ei voida täysin eliminoida, on monia keinoja vähentää kyyn kohtaamisen riskiä ja tehdä ulkoilukäynneistä turvallisempia.

Kuinka välttää lemmikin ja kyyn kohtaaminen

Kyyt etenevät usein hiljaa ja huomaamattomasti, minkä vuoksi niiden havaitseminen voi olla haastavaa. Kyyt viihtyvät erityisesti aurinkoisissa ja rehevissä paikoissa, kuten pitkän heinän tai kuivien, kivikkoisten maaston lähellä. Kun suunnittelet ulkoilureittisi, välttele näitä alueita erityisesti lämpiminä kuukausina, kun käärmeet ovat aktiivisimmillaan.

Maastossa liikuttaessa lemmikin kanssa kannattaa pitäytyä merkityillä reiteillä ja poluilla, sillä kyyt harvemmin liikkuvat vilkkaalla alueilla ihmisten läheisyydessä. Kun liikut näkyvällä alueella, voit havaita mahdolliset uhat helpommin ennakkoon.

Kouluta lemmikkiä

Lemmikin kouluttaminen reagoimaan oikein mahdollisissa vaaratilanteissa on yksi tärkeimmistä ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä.

Opeta lemmikki tulemaan luokse kutsusta: Tämä voi olla elintärkeä taito, jos koirasi on osoittautumassa liian uteliaaksi ja lähestymässä käärmettä. Hyvin koulutettu lemmikki pystyy keskeyttämään lähestymisen ja palaamaan omistajansa luo heti kutsusta.

Ennaltaehkäisevät toimet eivät koskaan voi taata täydellistä turvallisuutta luonnossa, mutta huolelliset valmistelut ja tarkkaavaisuus parantavat mahdollisuuksia nauttia luonnosta lemmikkisi kanssa ilman ikäviä yllätyksiä. Muista, että valpas omistaja ja koulutettu lemmikki tekevät sekä ulkoilusta että arjesta turvallisempaa.

Usein kysytyt kysymykset kyyn puremista lemmikeillä

Kun kyse on lemmikin terveydestä, kyyn purema nostaa pintaan kysymyksiä ja huolenaiheita. 

Voiko kyyn purema johtaa lemmikin kuolemaan?

Kyyn purema voi olla hengenvaarallinen, erityisesti pienille lemmikeille tai silloin, kun hoitoa ei aloiteta ajoissa. Huomioi kuitenkin, että valtaosa lemmikeistä selviää kyyn puremasta, kun hoitoon päästään ajoissa. Hoitona kyynpuremaan on eläimen suonensisäinen nesteytys sekä riittävä opioidikipulääkitys ja veriarvojen seuranta. Eläinsairaala Aistissa käytössämme on myös kyyn vastamyrkky. 

Mitä ensiaputoimenpiteitä voi tehdä kotona?

Kun lemmikkisi on joutunut käärmeen puraisemaksi, oikein annettu ensiapu voi olla ratkaiseva sen terveydelle. Avaintekijä on pysyä rauhallisena ja toimia ripeästi.

Jos näet kyyn purevan lemmikkiä, pidä lemmikki mahdollisimman liikkumattomana hidastaaksesi myrkyn leviämistä. Pureman saanut eläin tulee viedä heti eläinlääkäriin jatkohoitoon. Yhteydenotto päivystävään eläinlääkäriin on aina ensimmäinen ja tehokkain askel kyyn pureman käsittelyssä.

Soita päivystykseen 0600 17178

(Päivystyspuhelun hinta 2,01 €/min+ pvm/mpm)